Jean Mareaux

Fujira Olympus?

2016. november 29. 20:20 - FEDman

Az idén bemutatott Fuji X-T2 váz számomra olyan szempontból mérföldkő, hogy talán az első mirrorless váz, amely akár már követő AF-ben is képes versenyre kelni a profi DSLR csodákkal. Szinte még meg sem emésztettük mekkora is ennek a jelentősége.

De igazából időnk sincs nagyon ezt ízlelgetni, mert közben már itt az Olympus is az új E-M1 II-vel! A kezdeti nyilatkozatok, valamint a váz ára alapján ráadásul az Olympus elvileg valahová az X-T2 fölé pozicionálja azt.

fujoly_01.jpg

Joggal merül fel tehát a kérdés, az top Olympus tényleg üti a Fuji ászát?

Tovább
Szólj hozzá!

F-log LUT

2016. szeptember 30. 14:57 - madgie

A Fuji az X-T2-vel deklaráltan is belépett a videós világba, az X-Trans III-mal elmúltak már a mozgóképes gyerekbetegségek, maga az X-T2 emellett a hűtés szempontjából is fel lett készítve a 4K felbontású videók megbízható rögzítésére. Videós utómunka szempontjából fontos még mostanában a Log módok jelenléte. Ezek használatakor látszólag fakó, lapos képű eredményt kapunk, nem kell megijedni, itt a lényeg a maximálisan elérhető dinamika- és színtartomány. Ez fontos az utómunkánál, mert ezekből lecsípni le tudunk, de hozzáadni nem.

Szóval az X-T2 is megkapta a saját kis F-log módját, amit jelenleg csak HDMI-n rákötött külső eszközzel rögzíthetünk. Ehhez az F-log módhoz készített a Fujifilm a mai nap két olyan fájlt (innen tölthető), amelyeknek a segítségével szabvány mozgóképes színterekben dolgozhatunk. Maga az F-log a mostani csúcs UHDTV szabvány BT.2020 gamuton alapszik (!), de a két letölthető fájl segítségével a videószerkesztőnkben dolgozhatunk a mozis szabvány DCI-P3-ban vagy épp a "sima" HDTV-s BT.709-ben.

flog.PNG

És miért jó ez? Mert korrekt hozzáállás. Már az elején foglalkoznak a profi réteggel is, nem engedik a kezüket el azzal, hogy megvetted a gépünket, csinálj vele azt, amit akarsz, csinálj saját LUT fájlokat, túrd az internetet (fél)megoldásokért. Tessék, barátom, itt a gyári support, húzd be a DaVinci Resolve-ba az anyagot és dolgozz, szabvány színterekkel.

Szólj hozzá!

Medium Size

2016. szeptember 23. 21:17 - FEDman

A Hasselblad után az idei Photokina vitathatatlan sztárja a Fujifilm középsúlyú versenyzője, a GFX 50S volt. És ezek után most már nyugodtan kijelenthetjük, mirrorless forradalom idén utolérte a digitális középformátumú gépeket is.

f_gfx_pic08.jpg

Fujifilm GFX 50S

Persze sokan feltették a kérdést, mennyire van létjogosultsága a mirrorless megoldásnak, egy ennyire professzionális és emiatt amúgy sem méret érzékeny területen?

Tovább
2 komment

A középformátum margójára

2016. szeptember 20. 17:37 - madgie

Tegnap, a Photokina "nulladik napján" bejelentette a Fujifilm az új középformátumú, GFX nevű rendszerét. Nem mondom, belecsaptak rendesen a lecsóba, hat friss objektív, egy nagyon innovatív gépváz.... de nekem szinte azonnal az jutott eszembe, hogy a Fujinak készíteni kellen végre egy saját képfeldolgozó szoftvert PC-re.

Miért?

Mert ugyan sokan elégedetten használják a kitűnő JPG-eket, amiket kiköp magából az X rendszer, de a középformátum sokszor már az utómunkáról is szól. Kellene egy program, ami tökéletesen ugyanúgy kezeli az árnyék- és csúcsfénytónusokat, a szaturációt, az Acros zajszerkezetét és tónusait, mint a gép. Magyarul egy "Q menüs" rawkonverter, csak PC-re. Nem kell bele semmi egyéb flikk-flakk, tudja azt és pont úgy, ahogy az adott Fuji X gép és tudjon egy 16 bites veszteségmentes TIF képet menteni, amit kényelmi szempontból akár azonnal átdobhat a Photoshopba, hadd dolgozhasson tovább vele az ember.

q.jpg

Ha már kívánságműsor: kikapcsolható élesítés és zajszűrés esetleg beleférhetne még. Azt majd a végén megoldja az ember, ha akarja.

Szólj hozzá!

Nem tartozik egyesek közé

2016. szeptember 18. 14:32 - madgie

Soha nem volt X-Pro1-em. Olvastam róla, miket tud, ismertem az X100 apropóján az OVF milyenségét, azt meg a képek alapján le tudtam vágni, hogy nekem márpedig ő nem kell. Lett helyette X-E1-em. Kisebb volt, jobb volt az EVF benne, ezek alapján választottam. Azóta volt már mindenféle Fuji gépem, a T sorozattól kezdve az A-ig belekóstoltam abba, melyik mit tud. A Pro kimaradt, mindeddig. Most sem vettem egy régi, jó kis egyest, csak kölcsön kaptam kipróbálásra a mostani csúcsmodellt, az X-Pro2-t.

Előre szólok, kicsit furcsa bemutató lesz ez, ugyanis a tárgyfotók és illusztrációs képek kivételével mindegyik fotó úgy lesz beszúrva, ahogy a gépből kipottyant. Szóval semmi Photoshop, semmi utólagos RAW feldolgozás a PC-n.

Tovább
4 komment

Acros hack ...és egyéb X-Trans III nyalánkságok

2016. július 18. 07:42 - madgie

Az év elején kaptunk egy elég combos fényképezőgépet a Fujitól, az X-Pro2-t. Hardverben sokat lépett az első X-Trans III alapú gép az elődökhöz képest, igazából nem kezdem el felsorolni, mik változtak, ehhez a rövid blogbejegyzéshez csak az Acros filmmódnak lesz köze. Ez az első igazi fekete-fehér filmszimulációs mód a Fujinál, az eddigi monokróm módok is szépek voltak, de csak a Provia "lebutításai". Szóval, megkaptuk ezt a szép Acros-t, de sajnos annyira összetetten működik ez a dolog (például tónusfüggő zajszerkezet), hogy a régi gépek tulajdonosai nem kapták meg (és valószínűleg nem is fogják). Természetesen az Adobe a RAW konvertereibe beletette ezt a filmszimulációt is, de csak egyszerűbb módon: nem utánozza le úgy a zajszerkezetet, ahogy a Fuji gépen belül, csak a tónusokat lehet elővarázsolni a nyers fájlból. Mivel az X-Pro2 kiváltsága volt ez a mód (most már itt az X-T2 is), így a régebbi gépek RAW fájljaival nem jelent meg az Acros opció. Annak idején próbáltam Hexeditorban átírni a fájlokat, nem sikerült, most az X-T10-zel megoldható... az X-T1-gyel sajnos nem :(

Hogy hogyan? Azt írom most le röviden.

Tovább
2 komment

LeszFeszt 2016

2016. július 15. 18:19 - madgie

Idén másodszor nyitotta meg kapuit a kisvárosomban megrendezett LeszFeszt. A tavalyi, első ramazúri után írtam is egy blogbejegyzést, amelynek nyomán kaptam egy üzenetet a szervezőktől, hogy ne sírjak a Press Pass hiánya miatt, legközelebb majd kapok, csak szóljak. Ez egy éven belül odáig "fajult", hogy végül hivatalos minősítésben rohangáltam a színpadok között... a gépek JPG-ben (csókollak Classic Chrome!), bázison anyag lead, az mehet a Facebookra. Így lazán, három napon át. Mondanom sem kell, a végére kinyúltam, mint a gyalogbéka.

Tovább
1 komment