Jean Mareaux

Acros hack ...és egyéb X-Trans III nyalánkságok

2016. július 18. 07:42 - madgie

Az év elején kaptunk egy elég combos fényképezőgépet a Fujitól, az X-Pro2-t. Hardverben sokat lépett az első X-Trans III alapú gép az elődökhöz képest, igazából nem kezdem el felsorolni, mik változtak, ehhez a rövid blogbejegyzéshez csak az Acros filmmódnak lesz köze. Ez az első igazi fekete-fehér filmszimulációs mód a Fujinál, az eddigi monokróm módok is szépek voltak, de csak a Provia "lebutításai". Szóval, megkaptuk ezt a szép Acros-t, de sajnos annyira összetetten működik ez a dolog (például tónusfüggő zajszerkezet), hogy a régi gépek tulajdonosai nem kapták meg (és valószínűleg nem is fogják). Természetesen az Adobe a RAW konvertereibe beletette ezt a filmszimulációt is, de csak egyszerűbb módon: nem utánozza le úgy a zajszerkezetet, ahogy a Fuji gépen belül, csak a tónusokat lehet elővarázsolni a nyers fájlból. Mivel az X-Pro2 kiváltsága volt ez a mód (most már itt az X-T2 is), így a régebbi gépek RAW fájljaival nem jelent meg az Acros opció. Annak idején próbáltam Hexeditorban átírni a fájlokat, nem sikerült, most az X-T10-zel megoldható... az X-T1-gyel sajnos nem :(

Hogy hogyan? Azt írom most le röviden.

Tovább
2 komment

LeszFeszt 2016

2016. július 15. 18:19 - madgie

Idén másodszor nyitotta meg kapuit a kisvárosomban megrendezett LeszFeszt. A tavalyi, első ramazúri után írtam is egy blogbejegyzést, amelynek nyomán kaptam egy üzenetet a szervezőktől, hogy ne sírjak a Press Pass hiánya miatt, legközelebb majd kapok, csak szóljak. Ez egy éven belül odáig "fajult", hogy végül hivatalos minősítésben rohangáltam a színpadok között... a gépek JPG-ben (csókollak Classic Chrome!), bázison anyag lead, az mehet a Facebookra. Így lazán, három napon át. Mondanom sem kell, a végére kinyúltam, mint a gyalogbéka.

Tovább
1 komment

Fuji-film

2016. március 11. 18:36 - madgie

... avagy tényleg annyira rossz a Fuji videója?

Körülbelül négy éve annak, hogy az X-Pro1 a különleges X-Trans szenzorral debütált. Ekkor kezdte felépíteni a Fuji X széria azt a hírhedt állítást magáról, hogy azt a videóminőségét nehéz alulmúlni. Az X-Trans II-vel megkaptuk többek között az 50p és 60p lehetőségét, majd mindenki elkönyvelte, hogy ezek a gépek is ugyanolyan kőbaltás mozgóképet köpnek ki magukból. Most az X-Pro2-vel megérkezett az X-Trans III, ahol külön kiemelték az első tesztek, hogy sokkal jobb lett a videó minősége. Ez igaz is, de álljunk meg egy pillanatra és nézzünk vissza az X-Trans II-re.

Tovább
2 komment

Finom tónusokat adj nekünk, ó, Adobe!

2016. március 04. 17:40 - madgie

FEDman koma ma felhívta a figyelmem, hogy nosza, a Queasbesde készített egy X-T1 vs X-Pro2 cikket, ahonnan letölthető pár RAW fájl, aminél megpróbáltak hasonló fényviszonyok között lőni a két géppel. Mivel Adobe CC előfizető vagyok, így az X-Pro 2 RAW-okat csak én tudom megnyitni, lessünk már rá.

Hogy miért? Mert az X-Trans II-es Fujifilm gépeknél adott ugyan az összes filmszimuláció az Adobe képfeldolgozó programokban, de szereti a feketék felé kontrasztosabbá tenni a végeredményt, egyszerűbben fogalmazva lecsapni kicsit a feketéket. De vajon mi a helyzet az X-Trans III-as X-Pro 2-vel?

Tovább
1 komment

Samyang tuning

2016. március 03. 19:35 - madgie

Lassan két éve annak, hogy a Samyang 12/2 elcsábított a Micro 4/3-tól. Kellett egy fényerős ultra-nagylátószögű egyenestartó objektív, amivel a csillagok alatt közelebb juthatok az elképzeléseimhez. Nem mellesleg akkor szerettem meg a Fujit. Sok közös élménnyel ajándékozott meg eddig a Samyang-Fujifilm duó.

44461_image_8.jpg

Szóval, a mostani rendszerem legrégebbi tagja az első percektől kehes. Sajnos sok Samyang objektív szenved decentertől, amibe az enyém is beletartozik. Mit jelent ez? Leegyszerűsítve azt, hogy a kép egyik oldala élesebb, mint a másik. Sok minden okozhatja, próbáltam annak idején a vásárlás helyén kicseréltetni, de lengyel cégről volt szó és a cseredarabot sem tudták volna kipróbálni, így nem rizikóztam meg a látatlanban való oda-vissza postázást.

Tovább
3 komment
Címkék: Fujifilm Samyang

Fuji-turi avagy próbáld ki a Fujinon objektíveket pár kattintással

2016. március 02. 06:28 - madgie

Ez az oldal már elérhető volt tavaly is, de most frissült, szerintem szenzációs módon. Eddig tisztán az volt a célja, hogy bemutassa az elérhető Fujinon objektíveket, állítható paraméterekkel mutatott tesztképet, milyen látószögre számíthat az ember fia/lánya, ha ilyet szeretne. Online nyalánkság, na, hátha valakinek még jobban beindul a nyálelválasztása az amúgy is kitűnő "lencsékre".

Mostantól viszont nem csak az objektív milyensége érhető el a képeknél, hanem elkezdték beépíteni a híres filmszimulációkat. Bár még csak a Provia, a Velvia és a Classic Chrome került be a repertoárba, de már most szépen el lehet mozizni, melyik hogy mutat.

Egyeseknek lehet banális dolognak tűnik ez, "úgyis rawozok" felkiáltással, de sokan azért vettünk és azért szeretjük a Fujit, mert ilyen JPG-eket is ki tud köpni magából.

Szóval türelmesen várjuk a többi filmmódot is, főleg az Acrost! Kicsit béta-állapotú még itt-ott az oldal, gondolom a frissítés miatt. Remélhetőleg gyorsan gatyába rázzák.

xmount.jpg

3 komment

Régi és "UI"

2016. február 02. 22:39 - madgie

Ma vettem észre, hogy holnapután a Fujifilm X-T1 tulajdonosok is várhatóan kapnak egy frissítést a fényképezőgépükre. Az még a közeljövő zenéje, pontosan mi lesz, de a X-E2/X-E2s beharangozott frissítése alapján szinte biztos, hogy az új kezelőfelület belekerül az X-T1-be is.

Mivel itt van mellettem egy X-T1 és egy X-T10 is, így gyorsan összevetettem a két UI-t és írnék erről egy pársoros véleményt.

Tovább
Szólj hozzá!

Nyugodj békében, öreg harcos!

2016. január 26. 19:19 - madgie

Meg kell hogy mondjam, csámpás kis jószág voltál. Mikor először elsütöttem az expógombot, akkorát csattantál a kezemben, hogy azt hittem, tönkrement a redőnyzár. Aztán kiderült, hogy mindent a sajátos kis buta módodon csinálsz. Lassú voltál, kereső sem volt rajtad, a videofelvevő gomb a lehető legrosszabb helyre került rád. Nagyon sok filmmód nem fért bele a belépő kategóriás szoftveredbe.

De a szíved nagy volt, Papa! Meg tudtad szerettetni velem a Fujifilm X rendszerét, és akármilyen fapados kis szerszám voltál, a végeredmény rácáfolt a kategóriádra és árcéduládra.

Isten veled, kicsi X-A1! Búcsúzóul megosztok a nagyvilággal pár közös emléket.

4 komment

X-Trans immár 24Mp-en

2016. január 25. 21:01 - FEDman

Az X-Pro2-vel idén januárban frissült a Fuji hybrid keresős top kategóriás váza. Erre a modellfrissítésre kemény 4 évet kellett várnunk, ami valljuk be a mai digitális világban nem kis idő.

x-pro2_bp_02.jpg

Az X-Pro1 formáját anno nagyon eltalálták, így talán nem is olyan meglepő, ha ennyi idő után se érezték úgy a Fujinál, hogy ilyen téren valami radikálisan újra lenne szükség. Szerencsére a lemezek alatt már más a helyzet, érezni minden porcikáján, hogy az a 4 év nem tétlenkedéssel telt a Fujinál. Legnagyobb különbség természetesen a sebességet érintette, ilyen téren nem lehet egy lapon emlegetni lomha elődjével. Ennek ellenére legtöbb ember természetesen az itt debütáló új 24Mp-es X-Trans szenzorra kíváncsi.

Tovább
Szólj hozzá!