Régi és "UI"

Ma vettem észre, hogy holnapután a Fujifilm X-T1 tulajdonosok is várhatóan kapnak egy frissítést a fényképezőgépükre. Az még a közeljövő zenéje, pontosan mi lesz, de a X-E2/X-E2s beharangozott frissítése alapján szinte biztos, hogy az új kezelőfelület belekerül az X-T1-be is.

Mivel itt van mellettem egy X-T1 és egy X-T10 is, így gyorsan összevetettem a két UI-t és írnék erről egy pársoros véleményt.

Először is, az újabb előnye: visszajátszáskor sokkal logikusabban, átláthatóbban oldottak meg mindent Fujiéknál az új felületen, a Play gomb lenyomása után egy felfelé iránygombbal már eleve egy olyan felület fogad minket, ahol sokkal több infó olvasható ki, mint a régebbi gépeknél. Itt egy példa, először a régi (amelyhez 2-3 gombnyomással juthatunk el a normál nézettől):

img_3222.jpg 
Majd az új (ami csak egy szimpla fel-nyíl):

img_3223.jpg

Látható, hogy az új elrendezésnél rengeteg hasznos infó fért el a kép és hisztogram mellé, sokkal jobb lett a hely kihasználtsága. Ott van a csúcsfény, árnyék, szaturáció, élesség, zajszűrés, vaku jellemzők és fénymérés beállítása, ráadásul a kiválasztott AF pontot is mutatja a mozaikképen (zöld kereszt).

A régebbi gépeknél bonyolultabb módon fértünk hozzá ennyi információhoz, a bemutatott hisztogramos nézet a Display gomb többszöri masszírozására jött elő, az egyéb képjellemzőkhöz meg vissza kellett menni alaphelyzetbe (megint a Display gombbal), majd ott a felfelé iránygombbal játszani. Így nézett ki akkor:

img_3226.jpg
Feleslegesen túlbonyolított, jó, hogy egyszerűsödött ez az egész.

A betűtípus és karakterek vékonyítása, kisebb méretűvé tétele egyszerre előny és hátrány. Sokan panaszkodnak a fórumokban, hogy nehezebben olvasható a vékonyabb új számkijelzés. Részemről ezzel nincs gond, kevesebb helyet vesznek el a képből. Viszont számomra az zavaró, hogy nem csak a karakterek lettek apróbb méretűek, hanem a Fujifilmnél annyira szerethető digitális távolság-visszajelzés is rövidebb helyett kapott. Ez a skála kitűnően használható a mélységélesség kontrolljára, anélkül, hogy el kellene venni a szemet a keresőtől. Mindemellett nekem éjszaka is nagy előny a csillagok alatt, szépen látni, mikor van végtelenen az objektív.

Így néz ki az X-T1-en ez a skála:

img_3224.jpg 
És így az X-T10-en:

img_3225.jpg

Ebben az esetben a régi szerintem sokkal jobb megoldás, nem volt értelme vízszintesen összenyomni ezt. A sajtóképek alapján az X-Pro2-n is ilyen, kár érte.

Vannak még érdekes bugok (?) ebben az új felületben, számomra az a legzavaróbb, hogy a gyorsgombra programozott arcfelismerő mód ki-bekapcsolását nem jelzi semmilyen menü, egyszerűen figyelni kell a keresőben, bekapcsolva a fénymérő helyén az alapértelmezett mátrix/center/spot helyett egy bekeretezett szem lesz látható. Az X-T1-en most még a gyorsgombnál visszakérdez, ami nekem szimpatikusabb megoldás.

img_3234.jpg

Ezen kívül a törlés menü az, ami szerintem visszafelé fejlődött, szépség és információközlés szempontjából is.

Régi:img_3229.jpg 
Új:
img_3230.jpg 
Az új felületen nem ad támpontot, hogy az OK-val választja ki az ember, a Display a mégsem. Jó, az előbbi logikus, az utóbbi is, ha ismeri az ember a menürendszert, de kezdőknek kell a mankó.

Már csak két nap és kiderül, volt-e értelme ennek a blogbejegyzésnek, de én személy szerint akkor lennék igazán boldog, ha az UI frissítés mellé megkapná az X-T1 az X-Pro2-nél frissen bemutatkozott Acros filmmódokat. Ujjak keresztben, aztán majd elválik...

UPDATE: hát ez jó, kapott az X-T1 egy bugfixet oszt csókolom. Az X-E2-n meg ott figyel a három Auto ISO választásának a lehetősége meg az új UI. Inkább ne vegyek lottót :)