Jean Mareaux

Adobe Lightroom CC Classic

2017. október 20. 20:18 - madgie

A napokban frissült az Adobe Lightroom nevű programja és mivel az Adobe totálisan összekutyulta az eddigi nevezéktant, így két nap alatt több tucatszor (!) szembetalálkoztam már a fórumokban, FB csoportokban azzal, hogy vajon mi mit jelent, mire firssítsenek, hogy is van ez... na erről szeretnék pár sort írni, segítségképpen. Úgyis rég blogoltam :D

classic.jpg

A Lightroom két verziója eddig annyiban különült el, hogy volt a kicsit mostohán kezelt, Adobe honlapon is eldugott Lightroom 6, ami egy egyszer megvásárlós offline program, ezzel ellentétben az előtérben évek óta a gyártó a Lightroom CC szekerét tolta, ami ugyanazt a kezelőfelületet tartalmazza, pici plusz tudással (clarity), de előfizetéses modellel. Mind a kettő ugyanazon a 2-3 éves motoron alapszik, magyarul lényegi fejlődés mostanában nem történt a progamban, ellenben főverzióról főverzióra egyre lassabb "mammut" lett. Ebből következően hála Istennek a gyártó végre a sebesség optimalizálására feküdt rá, tegyük hozzá, bőven ráfért már.

Mi változott még? A Lightroom 6 most véglegesen megszűnt, nem vásárolható meg többé, tehát nincs az Adobe-nak offline katalóguskezelő alapú fotófeldolgozó programja. Lightroom CC néven egy teljesen új kezelőfelületű programot kaptunk, illetve a mobilos app ismerőinek nem új ez a kezelőfelület, azon alapszik. Őszintén leírva ez egy egyszerűsített csilli-villi opció. Színes-szagos, de buta. A régi, megszokott Lightroom-unk Lightroom CC Classic néven fut tovább, pici többlettudással, turbózott sebességgel. Tehát az a faramuci helyzet állt elő, hogy a Lightroom CC valódi utódja nem a Lightroom CC, hanem a Classic verzió.

Ha már ezen túltettük magunkat, érdemes a frissítés előtt végiggondolni, mit szeretnénk. Először is azt javasolnám, hogy a Creative Cloud programban ne nyomjunk ész nélkül a frissítésre, próbáljuk megmenteni a régi verziót, hátha valami baj lesz az újjal, legyen hová visszamenekülni. Magyarul készüljünk fel a legrosszabb esetre. 

Hogyan? A Creative Cloud programban az Update résznél lesz olyan, hogy "Advanced options". Ott a "Remove old versions" rész elől vegyük ki a pipát, így megmarad a régi, bevált Lightroomunk is. Lesz hová visszamenekülni, ha kell.

kepernyofoto_2017-10-18_22_02_11.jpg

Ebből következően a katalógusfájlokkal is vigyázzunk! Ha az új Lightroom CC Classicba betöltünk egy katalógust, az  frissíti magát, így azt az adott katalógusfájlt nem lehet a régebbi Lightroom verzióval olvasni! Ajánlott, hogy valami kisebb projekt katalógusával ismerkedjetek az új Classic-kal, és csak akkor lássatok vele neki nagyobb munkának, ha napokig, hetekig jónak tűnik a működése.

Nagyjából ennyit szerettem volna írni, remélem beválik ez a Classic sokunknak, tényleg ráfért már a Lightroomra némi sebességtuning.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jeanmareaux.blog.hu/api/trackback/id/tr5713045846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.