Jean Mareaux

Hello, Világ!

2018. április 07. 20:39 - madgie

Bár itt a blogon nem írtam róla, de tavaly év végén sajnos az egyik X-T2-m szervizbe került. Szerencsére nem a szezon közepén történt a gond, a javítási idő viszont így is elhúzódott, ezért úgy gondoltam, venni kellene még egy gépet. Mire elszántam magam, kész lett az X-T2, mindenesetre kipróbáltam az X-E3-at, amit ugyan az első héten nem tudtam megszeretni, de úgy gondoltam, hogy adok még neki egy esélyt...

... így elkísért az alábbi helyre :)

0329-091753_x-e3.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

janosmarozsan.com

2017. december 12. 09:08 - madgie

2003 óta fotózom. Megszámlálhatatlan mennyiségű kép van már a vinyóimon, az utóbbi időben már sok időt emészt el az is, hogy selejtezzek a kezdeti, "lelkes" éra képei közül. Ennyi év és kép után kicsit ciki, hogy csak most kezdtem el összerakni egy minimál honlapot, de hát ez van, örüljünk együtt a fotóknak... én legalábbis örülök :D

Az oldal még szerkesztés alatt áll, jelenleg az esküvő és koncert anyagok vannak úgy-ahogy rendben, a többi majd kialakul :)

img_0320.JPG

Janos Marozsan - InsideOut Photography

 

Szólj hozzá!

Fujifilm X RAW Studio

2017. november 30. 07:13 - madgie

Idén kicsit hamarabb jött a Fujinál a Mikulás, reggel ébredve nem piros mikucsomagot találtam a bakancsomban, hanem letöltési linkeket a fujifilm.com-ról. Túl kocka vagyok? Lehet :D

Hogy mit tud és miért örülök így neki? Évek óta sírnak a Fuji tulajdonosok, hogy a kitűnő JPG motort valahogy szeretnék használni későbbi utómunkához a számítógépen. Ebben a blogbejegyzésben kísértetiesen pontosan megjósoltam azt, amit végül ma meg is kaptunk :)

Sajnos csak Macre érhető el a program, a Windows tulajdonosoknak várniuk kell december végéig. Az X RAW Studio használatához frissíteni kell a fényképezőgép firmware-ét is, esetemben az X-T2 kapott egy 3.00 nevű frissítést.
kepernyofoto_2017-11-30_5_57_31.png

Tovább
Szólj hozzá!

Adobe Lightroom CC Classic

2017. október 20. 20:18 - madgie

A napokban frissült az Adobe Lightroom nevű programja és mivel az Adobe totálisan összekutyulta az eddigi nevezéktant, így két nap alatt több tucatszor (!) szembetalálkoztam már a fórumokban, FB csoportokban azzal, hogy vajon mi mit jelent, mire firssítsenek, hogy is van ez... na erről szeretnék pár sort írni, segítségképpen. Úgyis rég blogoltam :D

classic.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Zsivány kettes

2017. február 02. 14:02 - madgie

Fura dolog, hogy ha az ember megszerez valamit, akkor onnantól már nem is olyan érdekes. Na nem szeretnék coelhói idézetekkel operálni, csak onnan jutott ez az eszembe, hogy több, mint egy hónapja megvásároltam a Fujifilm X-T2-t, mégis kevesebb képet készítettem vele, mint a 10 napra kölcsönkapott X-Pro2-velIgaz, télen nehezebben mozdul ki az ember a jó meleg szobából, és amúgy is nagyon hamar sötétedik, szóval kevesebb a fotózásra fordítható idő.

Van még egy utolsó kifogásom, miért nem született meg eddig ez a blogbejegyzés: túl jó az X-T2. Egyszerűen azt kaptam meg vele, amire vágytam: az X-T1 modern, kiforrott utódját, egy szinte tökéletes munkagépet.

0123-122958_x-t1.jpg

Tovább
1 komment

Fujira Olympus?

2016. november 29. 20:20 - FEDman

Az idén bemutatott Fuji X-T2 váz számomra olyan szempontból mérföldkő, hogy talán az első mirrorless váz, amely akár már követő AF-ben is képes versenyre kelni a profi DSLR csodákkal. Szinte még meg sem emésztettük mekkora is ennek a jelentősége.

De igazából időnk sincs nagyon ezt ízlelgetni, mert közben már itt az Olympus is az új E-M1 II-vel! A kezdeti nyilatkozatok, valamint a váz ára alapján ráadásul az Olympus elvileg valahová az X-T2 fölé pozicionálja azt.

fujoly_01.jpg

Joggal merül fel tehát a kérdés, az top Olympus tényleg üti a Fuji ászát?

Tovább
Szólj hozzá!

F-log LUT

2016. szeptember 30. 14:57 - madgie

A Fuji az X-T2-vel deklaráltan is belépett a videós világba, az X-Trans III-mal elmúltak már a mozgóképes gyerekbetegségek, maga az X-T2 emellett a hűtés szempontjából is fel lett készítve a 4K felbontású videók megbízható rögzítésére. Videós utómunka szempontjából fontos még mostanában a Log módok jelenléte. Ezek használatakor látszólag fakó, lapos képű eredményt kapunk, nem kell megijedni, itt a lényeg a maximálisan elérhető dinamika- és színtartomány. Ez fontos az utómunkánál, mert ezekből lecsípni le tudunk, de hozzáadni nem.

Szóval az X-T2 is megkapta a saját kis F-log módját, amit jelenleg csak HDMI-n rákötött külső eszközzel rögzíthetünk. Ehhez az F-log módhoz készített a Fujifilm a mai nap két olyan fájlt (innen tölthető), amelyeknek a segítségével szabvány mozgóképes színterekben dolgozhatunk. Maga az F-log a mostani csúcs UHDTV szabvány BT.2020 gamuton alapszik (!), de a két letölthető fájl segítségével a videószerkesztőnkben dolgozhatunk a mozis szabvány DCI-P3-ban vagy épp a "sima" HDTV-s BT.709-ben.

flog.PNG

És miért jó ez? Mert korrekt hozzáállás. Már az elején foglalkoznak a profi réteggel is, nem engedik a kezüket el azzal, hogy megvetted a gépünket, csinálj vele azt, amit akarsz, csinálj saját LUT fájlokat, túrd az internetet (fél)megoldásokért. Tessék, barátom, itt a gyári support, húzd be a DaVinci Resolve-ba az anyagot és dolgozz, szabvány színterekkel.

Szólj hozzá!

Medium Size

2016. szeptember 23. 21:17 - FEDman

A Hasselblad után az idei Photokina vitathatatlan sztárja a Fujifilm középsúlyú versenyzője, a GFX 50S volt. És ezek után most már nyugodtan kijelenthetjük, mirrorless forradalom idén utolérte a digitális középformátumú gépeket is.

f_gfx_pic08.jpg

Fujifilm GFX 50S

Persze sokan feltették a kérdést, mennyire van létjogosultsága a mirrorless megoldásnak, egy ennyire professzionális és emiatt amúgy sem méret érzékeny területen?

Tovább
2 komment