LeszFeszt 2016

Idén másodszor nyitotta meg kapuit a kisvárosomban megrendezett LeszFeszt. A tavalyi, első ramazúri után írtam is egy blogbejegyzést, amelynek nyomán kaptam egy üzenetet a szervezőktől, hogy ne sírjak a Press Pass hiánya miatt, legközelebb majd kapok, csak szóljak. Ez egy éven belül odáig "fajult", hogy végül hivatalos minősítésben rohangáltam a színpadok között... a gépek JPG-ben (csókollak Classic Chrome!), bázison anyag lead, az mehet a Facebookra. Így lazán, három napon át. Mondanom sem kell, a végére kinyúltam, mint a gyalogbéka.

Maga a technika jó muzsikált, aranyat ért az, hogy a Fuji szép JPG-eket köp ki magából, az 56/1.2 szokás szerint varázsolt, csak az X-T1-re kellene több PDAF érzékelő, mert a középső kilenc kevéske, átkomponálni meg nem lehet, ha mozog az előadó. Miért kell a PDAF? Épp ma olvastam a dpreview-n egy interjút, ahol szóba került, miért lassúak egyes Fujinon XF objektívek. Sajnos, nem sajnos ezeket úgy tervezték, hogy nagy mennyiségű és tömegű lencsetagot, vagy tagokat kell megmozgatnia a hagyományos ("traktor") autofókusz motornak, emiatt komótosabb, lassabb a dolog. Nos, ezt ha megfejeljük azzal, hogy a kontrasztérzékelés miatt oda-vissza mennie kell egy kört, akkor sajnos belátható, hogy az 56/1.2 és a 35/1.4 esetében is aranyat ér, ha éppen megy a fázisérzékelős autofókusz. Ez utóbbi a felépítéséből adódóan tudja, mennyit és merre kell korrigálni, nem fut felesleges köröket. Nappal, ideális fények között nem számottveő a különbség, de beltérben, vagy épp kontrasztos koncertfények között nagyon érezhető. Mi a megoldás erre? Együtt él az ember ezzel, vagy gyűjt egy X-Pro2-re, vagy X-T2-re :D Ezekben már a képmező 2/3-át beborítják a PDAF mezők, sokkal kényelmesebben lehet komponálni ilyen esetekben.

Na de a technózás helyett inkább mutatok pár képet. Tényleg csak egy párat, zanzásítva. Az első fekete-fehér és a bringás-holdas kivételével mind sima gép Classic Chrome (egy-kettőn van még kisebb vágás), eszméletlen, mennyire szeretem ilyen körülmények között azt, hogy nem kell a RAW-val bíbelődni.