Februári finomság azaz LR 9.2 Film Simulation update

Még évekkel ezelőtt megkaptuk a Lightroomba a Fuji filmszimulációit, viszont évekig picit foghíjas volt ez a rendszer, mert nem volt képes az adott, frissen importált RAW fájlra automatikusan alkalmazni azt a film szimulációt, amit a fényképezőnkben használtunk.

kepernyofoto_2020-02-12_7_19_02.jpg

Nyilván volt erre "külsős" megoldás, fizetős plugin formájában, de mind cikibbé vált, hogy amíg mondjuk a Capture One (aminek van kitűnően működő ingyenes változata Fujifilm és Sony gépekhez!) gyárilag képes erre a kényelmi mutatványra, addig a Lightroomnál mindig a profilok közül kellett kizongorázni, mit akarsz... vagy épp berakhattad a kedvencek közé az összes Fuji profilt és akkor gyorsabban elérted, de mindenképp kényelmetlenebb volt, mint egy magától betöltődő profil.

Na, a friss, 9.2-es verziónévre Lightroom Classic végre képes erre a műveletre, mindössze az a dolgunk, hogy a Preferences/Presets útvonalon odanavigáljunk a Raw Defaults részhez és állítsuk azt át az Adobe Default beállításról Camera Settingsre.

kepernyofoto_2020-02-12_7_01_10.jpg

Íme egy példa, egy tavalyi képemre ügyesen rá is húzta az ott alkalmazott Acros filmszimulációt (régi, már beexportált képre csak akkor tudja, ha nyomsz egy resetet!).

kepernyofoto_2020-02-12_7_05_04.jpg

Nyilván nem váltja meg a világot ez a frissítés, de kényelmesebbé teszi azon fotósok életét, akiknek eddig ki kellett mazsolázni a profilok közül azt, amit épp a fényképezőgépen használt. Egyébként borzasztóan testre szabható ez a beállítás, be lehet állítani például olyat is, hogy X sorozatszámú fényképeződ RAW-jain az adott, saját preseted állítsa be importáláshoz, Y sorozatszámúnál meg megint mást. Nekem már ez is nagy könnyebbség, hogy ha Classic Chrome-ot használtam, azt húzza át alapból, ha Acros Yellowt, akkor meg azt :)