Careless whispers avagy X-T4 kívánságlista

Jesszus, de rég írtam ide. Megszületett Tökmag, pontosan azóta főállású fotós/videós lettem, kvadrocsillió Fuji cuccot próbáltam, amiről szintén lett volna mit írni... sorry, most is csak lefekvés előtt tört rám az agymenés.

Szóval, jön a Fuji X-T4! Vagy X-H2, ami logikusabb volna? Mindegy is, az a lényeg, hogy a tokiói nyári olimpiára minden japán fényképezőgyártó-cégnek kell gurítania valami klattyogó fenevadat, ez a Fujinál előreláthatólag egy picit paprikázott X-Pro3 tudással felvértezett X-T3-szerű vázszerkezetű gyorslövetű lesz, X-H1-ből örökölt (és remélhetőleg kicsit méretbarátabb) IBIS-szel.

xt4.jpg



Ez eddig tiszta sor, most jön a szokásos irgum-burgum. Ne spóroljon a Fuji a kijelzőn! Fujiéknál érdekes helyeken lehet elcsípni a marketinges srácok munkáját, például ezer éve úgy (is) termékszegmentálnak, hogy a különböző felbontású LCD kijelzőket a különféle kategóriába szánt gépekbe teszik. Így lehetséges az a faramuci helyzet, hogy a "kőkorszaki" X-Pro1-ben is magasabb pixelszámú LCD van, mint az X-T3-ban. Jellemző volt az X100-szériára is, hogy pont ezt a "buta", X-T szintű LCD-t osztották neki a Fuji krupiéi, de a pletykák szerint végre az X100V-nél megtört ez a varázs, ami talán arra is engedhet következtetni, hogy magasabb árkategóriába szánják az X100V-t, mint az eddigi X100 szériás gépeket. Mondjuk ennek nem örülnénk.

Van ennél őrültebb tévképzet is: lehetséges, hogy dobják az X-Trans-t a közeljövőben valamikor? Mármint az X szériában. A GFX-eknél már láttuk (meg régebben is tudtuk), hogy az X-Trans demozaikja elég rendesen terheli a processzort, amelyik komponens ugyan elég combos már az X-Trans IV gépekben, de ha tényleg egy olimpiai sport-fenevadat szeretnének letenni az asztalra, minden plusz sebességre szükség lesz.

Ezt támaszthatja alá az, hogy az IBIS, mint olyan nem csak képstabilizálásra használható, hanem - ahogy a GFX 100 is meg fogja kapni egy frissítéssel - pici mértékű, kerek négyszer egy pixelnyi szenzormozgatással létrehozható egy pixelszinten francos éles kép, amiből kihagyjuk a demozaik eljárás tippelési maszatolását. Ez nem túl "sportos" dolog, nincs is szükség erre az olimpián, de ha már relatív kicsi gép, erős gép és IBIS van benne, akkor miért ne? Kábé mindenki tudja már a konkurenciából, szóval illene egy X-nek is tudnia végre (X-Trans-szal viszont sokkal bonyolultabb, mint hagyományos Bayer CFA-val). Kicsit most bizakodó vagyok ezen a téren, mármint Bayer téren, mert ugyan az X-T200 még a régi szenzort kapta meg, de elég okos, erős gépnek tűnik, szóval az X rendszer sem feltétlenül azt az arcát mutatja, mint eddig, hogy az X-Trans egy mindenképpen felsőbb kategóriába szánt valami, a Bayer meg kényszerűségből belekerül a fapados gépbe, és eszed, nem eszed, ez van.

Ja, ráadásul a pixelhuszárokat is kicsit le lehetne nyugtatni, oh no... no more worms?! :D

Mi kell még, mi lesz még? Gondolom még jobban megturbózott AF, valószínűleg más, nagyobb akku (bár az X-T3 nagyon jól osztja be a régi akkut is, hála az új procinak), az EVF is magasabb frekin megy majd, e-shutter sorozat esetén blackout nélkül... éééééés ebből következően.... remélhetőleg (ha a szenzor bírja) még rövidebb ideig tart a szenzorkiolvasás. kvázi még közelebb lesz a Sony A9-hez (az X-T3-at amúgy is mindig mini-A9-nek hívtam, mert láthatólag nem a képminőség fejlődésére mentek rá anno, hanem a sebességre, sorozatra... és nem A9, de a videóra).

Szóval így lefekevés előtt ennyi, most megyek, mert felköhögte megint magát a Kisasszony, ejj, betegség ne legyen soha! Meg adatvesztés se, ha végszóra lehetek még egy kicsit kocka :D