F-log LUT

A Fuji az X-T2-vel deklaráltan is belépett a videós világba, az X-Trans III-mal elmúltak már a mozgóképes gyerekbetegségek, maga az X-T2 emellett a hűtés szempontjából is fel lett készítve a 4K felbontású videók megbízható rögzítésére. Videós utómunka szempontjából fontos még mostanában a Log módok jelenléte. Ezek használatakor látszólag fakó, lapos képű eredményt kapunk, nem kell megijedni, itt a lényeg a maximálisan elérhető dinamika- és színtartomány. Ez fontos az utómunkánál, mert ezekből lecsípni le tudunk, de hozzáadni nem.

Szóval az X-T2 is megkapta a saját kis F-log módját, amit jelenleg csak HDMI-n rákötött külső eszközzel rögzíthetünk. Ehhez az F-log módhoz készített a Fujifilm a mai nap két olyan fájlt (innen tölthető), amelyeknek a segítségével szabvány mozgóképes színterekben dolgozhatunk. Maga az F-log a mostani csúcs UHDTV szabvány BT.2020 gamuton alapszik (!), de a két letölthető fájl segítségével a videószerkesztőnkben dolgozhatunk a mozis szabvány DCI-P3-ban vagy épp a "sima" HDTV-s BT.709-ben.

flog.PNG

És miért jó ez? Mert korrekt hozzáállás. Már az elején foglalkoznak a profi réteggel is, nem engedik a kezüket el azzal, hogy megvetted a gépünket, csinálj vele azt, amit akarsz, csinálj saját LUT fájlokat, túrd az internetet (fél)megoldásokért. Tessék, barátom, itt a gyári support, húzd be a DaVinci Resolve-ba az anyagot és dolgozz, szabvány színterekkel.