Rise of the Silver Surfer

Először is megint elnézést kell kérnem a borzalmas címért, vasárnap este, megfázással ágyban fekve sajnos ennyire futja :Dt4.jpg

Szóval, a Fujirumorsra kiszivárgott két kép a várható X-T4-ről, azt hiszem, elég sok mindenről árulkodnak ezek a képek:

x-t4-1b.jpg

x-t4-2b.jpg

Először is, valóban nem az X-H1 utódja jön, hanem az X-T3-é. Vagy nevezhetjük X-T3s-nek is, mindegy, a lényeg, hogy a Fuji az X-H1 fiaskója után (jogosan) nem merte bevállalni a prémium felépítésű és prémium árazású X-H2-t, mert azt kénytelenek lettek volna olyan áron adni, ami már bőven a Fullframe gépek territóriuma és az megint egyenlő lenne a biztos bukással. Ne feledjük, az X-T3-nak is ezért kellett olyan gyorsan az X-H1 után megjelennie, mert ez utóbbit nem túl sokan választották a hasonló árú Sony A7III ellenében. Szóval ennek a váznak nem szabad 2000 dollárnak lennie, mert olimpia ide, olimpia oda, a kutya nem venné meg.

A kialakítása ennek alapján majdnem teljesen az X-T3-ra hajaz, külsőleg a legszembetűnőbb jelenség a kiforgatható LCD, ami főleg a videósok kedvence. Nem mondom, hogy rossz, nem mondom, hogy jó, sok ilyen gépet használtam már, én együtt tudok élni ezzel a mechanikai kivitellel is. Reménykedem, hogy nem az előd 1.04 millió pixeles LCD paneljét kapta meg, bár ha tippelnem kellene, költséghatékonyság miatt az lesz benne.

Az akku más, nagyobb. Ez dicséretes, kíváncsi leszek, milyen lesz, mit bír.

A gombok is meg lettek variálva, a D-Pad maradt, A két felső tárcsa kicsit módosult, a bal oldalin ott a HDR felirat az S mód mellett, a jobb oldalin a Still/Movie beállítás, külön, ami nem hülyeség. A fénymérő így valószínűleg a menübe kerül, engem nem zavar, mindig mátrixon van az összes gépem.

Az AF segédfény fentebbre tolása és főleg a hátratolt állványcsatlakozó alul arról árulkodik, hogy a kisebb méret ellenére sikeresen belepasszírozta a Fuji az IBIS-t ebbe a gépbe. 

És ha már van IBIS és úgyis olimpiai gép, baromira gyorsnak kell lennie, adatkiolvasás szempontjából pláne, így ragaszkodom ahhoz az agymenéshez, hogy lehetséges, hogy ennél a gépnél elengedi a Fuji az X-Trans kezét és hagyományos Bayer "ráccsal" jön ki. Rengeteg terhet levennének így a hardver válláról, a kiolvasás, fájlírás nagy méretű buffer mellett így villámgyors lehet és nem utolsósorban a Bayer + IBIS itt is lehetővé tenné a Pixel Shiftet, amit nemrég a GFX 100-nál reklámoztak. 104 megapixel APS-C-n sem hangzik rosszul, még ha nehéz lenne kiszolgálni optikailag, akkor sem.

Így hirtelen ennyi jutott eszembe, majd bátran képzelgek, ha jönnek a normálisabb képek az Ezüst Utazóról :D