Acros hack ...és egyéb X-Trans III nyalánkságok

Az év elején kaptunk egy elég combos fényképezőgépet a Fujitól, az X-Pro2-t. Hardverben sokat lépett az első X-Trans III alapú gép az elődökhöz képest, igazából nem kezdem el felsorolni, mik változtak, ehhez a rövid blogbejegyzéshez csak az Acros filmmódnak lesz köze. Ez az első igazi fekete-fehér filmszimulációs mód a Fujinál, az eddigi monokróm módok is szépek voltak, de csak a Provia "lebutításai". Szóval, megkaptuk ezt a szép Acros-t, de sajnos annyira összetetten működik ez a dolog (például tónusfüggő zajszerkezet), hogy a régi gépek tulajdonosai nem kapták meg (és valószínűleg nem is fogják). Természetesen az Adobe a RAW konvertereibe beletette ezt a filmszimulációt is, de csak egyszerűbb módon: nem utánozza le úgy a zajszerkezetet, ahogy a Fuji gépen belül, csak a tónusokat lehet elővarázsolni a nyers fájlból. Mivel az X-Pro2 kiváltsága volt ez a mód (most már itt az X-T2 is), így a régebbi gépek RAW fájljaival nem jelent meg az Acros opció. Annak idején próbáltam Hexeditorban átírni a fájlokat, nem sikerült, most az X-T10-zel megoldható... az X-T1-gyel sajnos nem :(

Hogy hogyan? Azt írom most le röviden.

Kell hozzá egy hexeditor, az Adobe DNG Converter és természetesen egy friss Lightroom vagy Photoshop. Először is egy külön mappába rakunk egy próbakép másolatát. Ez egy RAF fájl. Megnyitjuk a DNG Convertert, kiválasztjuk azt a mappát, amiben ez a fájl van, OK, átkonvertálja DNG-be. Megnyitjuk a DNG-t a hexeditorral, majd megkeressük az első X-T10 tartalmú részt.

1.jpg

EZT NE BÁNTSUK!

Görgessünk lejjebb, keressük meg a következő X-T10 bejegyzést.

2.jpg

Ezt írjuk át X-Pro2-re.

3.jpg

Mentsük a fájlt. Sikeres művelet esetén Lightroom importnál mutatja a bélyegképet is és hibátlanul importálható a DNG.

4.jpg

Így ott lesz a DNG-d, kiválasztható Acros filmszimulációval, X-Trans II géppel.

5.jpg

Gyanítom, hogy az X-T1-gyel is megoldható lesz, amint megjelenik az X-T2 támogatás a Lightroomra.

 

UPDATE 1: Az X-T1-gyel is működik, FEDman tanácsára simán átírtam a fentebb látható második helyen X-T1-ről X-T2-re, megeszi a Lightroom, ugyanúgy lesz Acros ott is.

UPDATE 2: Az X-Trans II gépek Adobe filmmód támogatása sajnos kicsit felemásra sikerült, elég sokat lecsíp az árnyékokból az adott filmmódban a gépi JPG beállításhoz képest. Ezzel a hack-kel az X-Trans III jóval pontosabb filmmód-támogatását kapjuk meg, plasztikusabb lesz a Provia, Astia, Classic Chrome is!

Itt egy példakép, mennyire kőbaltásan csapja le a feketéket az X-Trans II Adobe megoldás mondjuk Provia módban, és mennyire finomabban, ha ugyanazt X-Pro2-nek látja. Kékkel jelöli a Lightroom a beégett részeket:

provia1.jpg

provia2.jpg

És egy gyors Astia példa is, ahol ilyen kis méretben főleg hátul, a nádon látszik a különbség, de nagyban az arcbőrön és egyéb apróbb részletekben is. Kár, hogy az X-Trans II profilok nem lettek ennyire filmszerűek a Lightroomban :(

astia1.jpg

astia2.jpg