A középformátum margójára

Tegnap, a Photokina "nulladik napján" bejelentette a Fujifilm az új középformátumú, GFX nevű rendszerét. Nem mondom, belecsaptak rendesen a lecsóba, hat friss objektív, egy nagyon innovatív gépváz.... de nekem szinte azonnal az jutott eszembe, hogy a Fujinak készíteni kellen végre egy saját képfeldolgozó szoftvert PC-re.

Miért?

Mert ugyan sokan elégedetten használják a kitűnő JPG-eket, amiket kiköp magából az X rendszer, de a középformátum sokszor már az utómunkáról is szól. Kellene egy program, ami tökéletesen ugyanúgy kezeli az árnyék- és csúcsfénytónusokat, a szaturációt, az Acros zajszerkezetét és tónusait, mint a gép. Magyarul egy "Q menüs" rawkonverter, csak PC-re. Nem kell bele semmi egyéb flikk-flakk, tudja azt és pont úgy, ahogy az adott Fuji X gép és tudjon egy 16 bites veszteségmentes TIF képet menteni, amit kényelmi szempontból akár azonnal átdobhat a Photoshopba, hadd dolgozhasson tovább vele az ember.

q.jpg

Ha már kívánságműsor: kikapcsolható élesítés és zajszűrés esetleg beleférhetne még. Azt majd a végén megoldja az ember, ha akarja.