Fujifilm X RAW Studio

Idén kicsit hamarabb jött a Fujinál a Mikulás, reggel ébredve nem piros mikucsomagot találtam a bakancsomban, hanem letöltési linkeket a fujifilm.com-ról. Túl kocka vagyok? Lehet :D

Hogy mit tud és miért örülök így neki? Évek óta sírnak a Fuji tulajdonosok, hogy a kitűnő JPG motort valahogy szeretnék használni későbbi utómunkához a számítógépen. Ebben a blogbejegyzésben kísértetiesen pontosan megjósoltam azt, amit végül ma meg is kaptunk :)

Sajnos csak Macre érhető el a program, a Windows tulajdonosoknak várniuk kell december végéig. Az X RAW Studio használatához frissíteni kell a fényképezőgép firmware-ét is, esetemben az X-T2 kapott egy 3.00 nevű frissítést.
kepernyofoto_2017-11-30_5_57_31.png

A telepítés menete nem bonyolult, a program pikantériája, hogy igazából csak egy fájlkezelős kezelőfelület, magára a RAW konverzióra a fényképezőgépet használja, tehát ebben az esetben az X-T2-t egy Micro USB - USB kanóccal a gépre kell csüngetni... ja és átállítani a fényképezőgép PC Connection menüjét USB RAW CONV./BACKUP RESTORE opcióra. De erről lelkesen szól is az elején, ha elfelejtetted:

kepernyofoto_2017-11-30_6_03_58.png

Amint ezt beállítottad, akkor a program felismeri a gépet, jelzi is, hogy Fujifilm X-T2 V3.00 (alatta a gép akkuszázalékát is mutatja) maga az X-T2 is zölden pislogva ad tudomást róla, hogy megtörtént a kapcsolat. Rossz reflexből egyből a Preferences menübe navigáltam, és talán annyira mégsem rossz ez a reflex: 

kepernyofoto_2017-11-30_6_06_26.pngGyorsan át is pöcköltem képminőségprioritásra, a sebesség rovására... igazából így is kábé másfél másodperc alatt megvan egy képpel, szóval inkább a maximális minőségre törekedjünk.

A programban a számítógéped mappái között megkeresheted, melyik mappában lévő RAW képekkel szeretnél dolgozni. Megnyitod a mappát, megkeresed a RAF fájlt és szezám, tárulj:

xraw1.jpg

Igazából ugyanazokat a változókat birizgálhatod, mint a fényképező visszajátszás részében előhívható "Q menüs" RAW konvertálásban, két fontos különbség van: alul több képet kiválaszthatsz, így csoportosan tudod átdolgozni a képeket, nem csak egyesével, és elmenthetsz saját profilokat, amelyeket gyorsan elérsz, rádobhatsz a képekre.

xraw2.jpg

A gyakorlatban szépen, gyorsan lehet haladni, a JPG konverziókat ugyanabba a mappába menti el, ahol a RAW fájlokat kiválasztottad. És a feketeleves: sajnos X-T2 esetében csak JPG képet tud létrehozni. GFX 50S esetében gondolom a TIFF is megy, mert ott a Q menüs konverter menüjében van TIFF opció is. Azért mi is örülnénk ennek...

Próbáltam GFX fájlokkal is megetetni, hátha az X-T2 azonos processzora rávehető arra, hogy a középformátumú csoda nyers képeit is megdolgozza... de sajnos nem. A mai hack-élmény elmaradt :D