Fuji X70?

Már 2013-ban is lehetett hallani, hogy a Fuji az X100 kistestvérén dolgozik, de azóta is hiába várjuk a gép megjelenését. Úgy nézett ki, hogy talán már nem is lesz belőle semmi, aztán egyszer csak újra felmerült egy pletyka miszerint az X70 néven emlegetett Fuji kompaktot már pár kiválasztott fotós teszteli.

x70_q.jpg

Ez így már biztatóan hangzik és így érdemes talán újra átgondolni, hogy mit is várhatunk az új X kompakttól.

 

Amit eddig tudunk az X70-ről:

 - új tervezésű és valószínű „csak” F2.8-as objektív

 - semmilyen keresője nem lesz

 - kisebb lesz, mint az X100

 

E három adat láttán sokan legyintettek, hogy mégis mi értelme ilyen szinten lebutítani az X100-ast? Ezzel én már akkoriban se feltétlen értettem egyet. Az X100 szerintem is csodálatos gép, úgy ahogy most van! Ugyanakkor az X70-nek nem is kell feltétlen az X100-zal versenyeznie. Feltéve persze, hogy az egy teljesen más kategóriában indul majd. Ebből a szempontból számomra a legnagyobb kérdés, hogy pontosan mennyivel is lesz kisebb az X100-nál?

pic_x100t.jpg

A Nikon Coolpix A és Ricoh GR már bebizonyította, hogy ekv. 28mm-es fix objektívvel még APS-C szenzorral is lehet nagyon pici és lapos kompaktot tervezni. Kérdés, hogy ez jelen esetben is kivitelezhető-e?

Megpróbáltam lemodellezni, hogy a pletykált Fuji X70 kompakt optimális esetben, mekkora méretben valósítható meg. Mivel amúgy is személyes kedvencem az ekv. 40mm, így az X100T mellett egy Fuji X-E1 + XF 27/2.8-at használtam, hogy mindezt kiderítsem.

pic_x70_01.jpg

A rendszer fényképezőgépekkel szemben 2 nagy előnye van a kompakt építésnek.

Az egyik, hogy ebben az esetben a hátsó lencse és a szenzor között nem kell semennyi helyet se hagyni, ahogy azt X100 is teszi. Vagy, ahogy jelen elgondolás szerint is, egy szellősebb objektívet terveznek és akkor azt a gép használaton kívül be tudja húzni a vázba.

Ez utóbbi kikapcsolt állapotot lemodellezendő az XF 27/2.8-as objektívet az X-E1 vázon feltüntetett szenzor síkjáig besüllyesztettem.

gif_x70_01.gif

A másik nagy előny, hogy az ilyen kompaktok esetében a szenzort a vázban jellemzően sokkal mélyebbre szokták helyezni. Ha megfigyeljük a jelöléseket, akkor ez jól látszik, az X100-ban sokkal mélyebben ül a szenzor.

Amennyiben az X70 esetében is ilyen felépítést feltételezünk, akkor az objektívet ennyivel mélyebbre lehet süllyeszteni.

gif_x70_02.gif

Ebben az esetben az X-E1 már teljesen el is nyeli az objektívet. Azaz egy ilyen jellegű kompakt esetében magát a vázat is vékonyabbra kell majd venni.

A következő ábrán a teljes folyamat látható megtoldva a váz vékonyításával, majd végül lekerül róla az EVF is.

gif_x70_03.gif

Így persze egy nagyon torz eredményt kapunk, de mindez csak azért volt érdekes, hogy kiderítsük egy ilyen kompakt fizikailag mennyire lehet vékony.

De hogy mindezt kicsit szebb formába öntsük, kerestem egy hasonló vastagságú kompaktot a Fujitól. Meglepetésemre a pirinyó Fuji XF1 összecsukva pont olyan vastag, mint ez a feltételezett nagy szenzoros kompakt összecsukva.

gif_x70_04.gif

Ezzel nagyjából meg is érkeztünk. Egy feltételezett X70-es kompakt ennyivel lehet kisebb a jelenlegi X100T-nél. Na ez azért nem lenne semmi. Nagyságrendileg egy Panasonic GM1 + 20/1,7 teljesítményét hozná egy sokkal laposabb XF1 méretű APS-C kompaktban.

pic_x70_02.jpg

A kompaktok világában a gép vastagságánál pedig minden egyes mínusz mm aranyat érhet. Jelen esetben pedig nem kicsit, hanem gyakorlatilag fele olyan vastag lehetne így, mint az eredeti. És éppen ez az ami igenis igazolhatja egy ilyen új kompakt helyét a kínálatban. Ez így egy teljesen más kategória lenne és nem a tényleg csodálatos X100T kiváltását szolgálná. Nem is lenne képes a nagy klasszikussal versenyezni. Ellenben egy csak előkapom és lövök mobilnak könnyen lehetne egy ilyen a minőségi kiváltója.

pic_x70_03.jpg

Feltéve persze, ha tényleg valami ilyesmi lesz. Akárhogy is lesz, én kíváncsian várom az új kis Fuji megjelenését.

fedman_kisikon.jpg