Fuji-film

... avagy tényleg annyira rossz a Fuji videója?

Körülbelül négy éve annak, hogy az X-Pro1 a különleges X-Trans szenzorral debütált. Ekkor kezdte felépíteni a Fuji X széria azt a hírhedt állítást magáról, hogy azt a videóminőségét nehéz alulmúlni. Az X-Trans II-vel megkaptuk többek között az 50p és 60p lehetőségét, majd mindenki elkönyvelte, hogy ezek a gépek is ugyanolyan kőbaltás mozgóképet köpnek ki magukból. Most az X-Pro2-vel megérkezett az X-Trans III, ahol külön kiemelték az első tesztek, hogy sokkal jobb lett a videó minősége. Ez igaz is, de álljunk meg egy pillanatra és nézzünk vissza az X-Trans II-re.

FEDman hívta fel a figyelmem arra, hogy francia barátaink mélyrehatóbban tesztelték az X70 videóját és ott látható, mennyit javul a videó minősége, ha 60p-ről visszakapcsolunk 25p-re. Gyorsan előszedtem hát az X-T10-et és X-T1-et és megnéztem, tényleg jobb-e, ha visszakapcsolunk 24 vagy 25 képkocka/másodpercre.

És tényleg! Finomhangolásként még leveheti az ember -2-re az élességet, mert kis színes moiré még így is marad, de ég és föld a különbség a "gyorsabb" framerate-ekhez képest.

kemenyanim.gif

Itt van egy 60p pillanatkép az X-T1-ből, ugyanitt a 24p így néz ki. Ég és föld! A 60p mintha egy sokkal kisebb felbontásból csúnyán felskálázott anyag lenne. Itt egy másik példa, még apróbb részletekkel: 60p és 24p.

Érdekesnek, bár igazából inkább szomorúnak találom, hogy a nagyobb tesztoldalak alapbeállításban, 60p-n megnézték a videóminőséget, de más beállításban nem. Hozzáteszem az X-Trans III szintje nincs még meg így sem, a dinamikatartományban főleg nem.